15 december 2010

Nette pakken

Vannacht kon ik niet slapen. Het was te warm. Zweten in bed is nooit lekker. Het duurt wel even voordat je dan weer afgekoeld bent. Hoe dan ook, ik moest denken aan fondswerving en hoezeer geld gekke dingen met ons doet. Iemand die veel heeft, kan zich veel veroorloven. Een miljonair kan zich excentriek gedragen omdat hij niet afhankelijk is van anderen. De ander, die bijvoorbeeld iets van de rijke man wil, zal ver gaan om zoveel mogelijk naar de pijpen van de excentriekeling te dansen. Hoe groter de (financiële) afstand of afhankelijkheid, hoe groter de aanpassing aan de vragende kant. Sta je echter op een ongeveer gelijk financieel niveau, dan kunnen beide partijen weer gewoon zichzelf zijn. Ik moest hier aan denken toen ik onlangs een foto zag van een aantal collega's van me in mooi pakken en strakke dassen. Nooit eerder zagen ze er zo mooi uit. Maar ja, het ging hier dan ook niet om de verjaardag van de koningin, een begrafenis, een bruiloft, of een kerkdienst; het ging hier om potentieel geld. Misschien dat ik om die reden vijf gangen diners en mooie speeches mis. Ik kan het namelijk niet. Het voelt zo hypocriet. Ik denk dat ik daarom niet in fondswerving zit. Een trui en spijkerbroek levert minder op? Denk ik. Ik denk dat ik hierover nadacht toen ik niet kon slapen. Maar het ook zijn dat ik sliep en het alleen maar droomde.
Vandaag bidden en praten. Vroeg in de middag weer naar Liverpool om tegen de avond naar A'dam te vliegen.Gelukkig geen slecht weer vandaag.


2 opmerkingen:

  1. Hallo Jan - Leuk stukje!! Je hebt deels gelijk. Het vaak vreemde gedrag, en de meningen van mensen met veel geld. Wat kleding aangaat kijk ik hier wat anders naar. Mijn motto is ... dress for the occasion! Als jij software zou verkopen, kon je niet in je spijkerbroek of trui aankomen. Als je arts zou zijn kom je niet onder de witte jas vandaan. Ben je een personal trainer in de gym ... etc. Dress for the occasion. Dat heeft niets te maken met hypocriet zijn of zie ik dat verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Hans! Leuk om een reactie van je te krijgen. Ik ben het met je eens hoor, dat we ons qua kleding aanpassen aan de omgeving (een jager gaat ook niet in een korte broek en een T-shirt op leeuwen- of berenjacht) of een gebeurtenis. Waar het me meer om gaat is dat het zo lijkt te zijn dat als ik iets van jou nodig heb, ik me eerder aan jou en jouw omgeving zal aanpassen, dan wanneer jij iets van mijn nodig hebt. Ik het laatste geval kan ik het me veroorloven om "mezelf" te blijven en een aanpassing van jouw kant te verwachten. Ik las pas het verhaal van een chirurg die heel goed was in zijn werk, zo goed zelfs dat iedereen het van hem slikte dat hij lak had aan alle conventies en codes. Waarom kwam hij er mee weg? Omdat hij zo goed was en men hem nodig had. Ik heb overigens zelf een twee pakken! En draag deze als dat gepast of gewenst is.

    BeantwoordenVerwijderen