20 oktober 2010

De Sint ontmaskerd

 • Het mannen- en vrouwenlichaam is jaren niet meer heilig.
 • Geweld wordt al lange tijd verheerlijkt.
 • God hebben we in onze broekzak zitten, verbannen naar niemandsland of naar het moment voor de Big Bang verwezen.
 • Kinderen van net onder de tien worden aangemoedigd om met de grote wereld mee te doen. Een elfjarige jongen stelt z'n even zo oude vriendje voor aan de website neuken.nl.
Niemand schijnt nog te verblikken of te verblozen bij het morele verval van de wereld om ons heen, of ziet dit misschien nog hoofdschuddend aan.
Maar kom niet aan de Sint. De illusie van een goedheilig man moeten we in stand houden.
Om al het andere hoeven we niet de bressen op?
Ik verbaas me al lang niet meer over dit soort inconsequenties.
Het maakt des te duidelijker dat Nederland verlossing nodig heeft. Het Goede Nieuws is daarbij nog altijd Goed en Nieuw en wijst de weg terug naar de eeuwige, onveranderlijke moraal die God alleen en in alles de eer geeft en het leven eerbiedigt.
De Sint heeft daar geen boodschap aan. Die symboliseert allang niet meer iets goeds en heiligs maar staat voor de onverzadigbare honger om te kopen en te verkopen ten koste van hen die niets hebben. En dat is verwerpelijker dan een Sint met een doodskop die ontdaan wordt van zijn goedheiligheid. Misschien is die kop wel een treffend symbool want ik kan me niet voorstellen dat er nog kinderen zijn die de Sint met iets anders associëren dan het krijgen van dingen die ze absoluut niet nodig hebben, daarmee een precedent scheppend voor later: onmiddellijke behoeftebevrediging. De normen en waarden waar de Sint voor stond, zijn al lang weggewuifd; we moeten onze kinderen niet bang maken met mogelijk gevolgen van slecht gedrag. Welke ouder vertelt het kind nog dat als het grote boek van de Sint opengaat er de kans bestaat dat het kind een enkeltje Spanje krijgt? De Sint heeft niets met normen en waarden maar alles met hebzucht. En om hebzucht hangt de lucht van de dood.

1 opmerking:

 1. Ha! Zo had ik nog niet tegen die Sinterklaas filmposter kwestie aangekeken. Sint is inderdaad (onder andere) een symbool van ongebreidelde hebzucht geworden.
  Het idee, echter, dat er moreel verval zou zijn in deze wereld is een wat conservatieve gedachte. In de tijd dat het vrouwenlichaam nog als heilig werd gezien was tegelijk ook de tijd dat vrouwen het meest (of in ieder geval veel meer dan nu) onderdrukt werden. Vroeger was niet alles beter...

  -Corstin

  BeantwoordenVerwijderen