11 juli 2010

Crisis brengt mensen bij elkaar

En dat is wat er aan de hand is. Miljoenen Nederlanders verenigen zich omdat ze beseffen dat ze zich in een crisis bevinden. Een crisis heeft goede kanten. Het schept saamhorigheid, gevoelens van broederschap, een gemeenschappelijke vijand en vriend en buren die eerst niet met elkaar spraken doen nog weken na de brand nog navraag naar elkaars welbevinden. Een crisis geeft ons ankerpunten, een gedeelde beleving die mensen aan elkaar verbindt.
Op grote schaal gebeurt dit met de WK.
We hebben daarbij met elkaar een groot scala aan relikwieën gecreëerd die de verbinding vereenvoudigen en het gevoel van samen door een crisis gaan en de wederzijdse herkenning versterkt:
 1. een specifieke kleur die bij waarneming of scandering het hele verhaal vertelt,
 2. foto's van helden die per held een aantal bekende en minder bekende anekdotes en legendes oplevert,
 3. een exotisch audio-instrument dat min of meer ongewild het toneel betrad maar al snel is geassimileerd als authentiek relikwie wordt erkend en gebezigd,
 4. media die lekkende olieputten, en andere zaken die zich buiten het crisisgebied afspelen, stilzwijgend tot non-issue hebben gedegradeerd,
 5. terwijl de crisis nog niet eens is bezworen, de verbroederden reeds een nationale gedenkdag opeisen,
 6. een slimme brouwer van een gegiste volksdrank die voor minstens een generatie zijn product aan een van de relikwieën heeft verbonden en een welhaast vanzelfsprekend positief sentiment voor de toekomst heeft gecreëerd (echt heel slim gedaan).
Alleen voetbal lijkt dit op zo'n grote schaal teweeg te kunnen brengen. En te beseffen dat over enkele dagen alles weer is zoals het was. Het olielek mag weer, de zelfmoordaanslagen mogen weer, de wantoestanden in het glazenwasserscircuit mag weer breed worden uitgemeten en er mag weer gemopperd worden over te hoge bonussen van toch al rijke bankiers (als je dat ook zo'n crisis vindt, stap dan over naar Triodos).

Ik bid dat de crisis die de mens zou moeten verbinden in verslagenheid, gebrokenheid, verlossing en wederopstanding Nederland in haar greep gaat krijgen. Dat is de crisis waarbij nu al vaststaat hoe deze afloopt. Het pleit is al beslecht en daarom is het zaak om nu al kleur te bekennen.

p.s. ik kijk echt wel vanavond! Ik denk dat het 2-1 wordt (voor "ons").

1 opmerking:

 1. Hoi Jan,

  Sterkte en beterschap! Hopelijk ben je snel weer "boven Jan".

  Eenheid en verbroedering is inderdaad mooi, arm in arm het Wilhelmus geeft zelfs mij toch een klein beetje nationalistische trots! Hopelijk gaat de eenheid en verbinding verder dan een evenement of een succes!

  Verliezen is jammer, maar ach de wereld vergaat er niet om en is de zon vanochtend gewoon weer opgekomen!

  groeten

  Martijn

  BeantwoordenVerwijderen