22 december 2009

Samen (2) Doing "IT"

Lees hier onze meest recente nieuwsbrief.

Zending, One man show of Joint Venture?
Deel 2 van 3

Binnen de sociale/culturele/technologische context

Paulus maakte maximaal gebruik van de kennis die hij had over zijn doelgroep. Zo gebruikt hij het altaar dat aan de onbekende God is gewijd, als opstapje voor het Evangelie (Hand. 17:16-23).

Communicatie en automatisering zijn begrippen en praktijken die kenmerkend en bepalend zijn voor de tijd waarin we leven. Met de zegeningen die deze ontwikkelingen met zich meebrengen zijn er natuurlijk ook de mindere kanten. Informatie overload, afhankelijkheid van technologie, de steeds minder worden noodzaak om als teams te werken en zo kunnen we nog wel het een en andere bedenken.

Feit is dat we als christenen midden in deze wereld leven en bewegen en ons moeten beraden hoe we maximaal gebruik kunnen maken van deze ontwikkelingen, ons daarbij voortdurend afvragend hoe we deze kunnen gebruiken om effectiever onze visie en roeping gestalte te geven. De wereld waarin wij leven maakt de rekrutering van IT werkers noodzakelijk. Dat is best wel lastig en binnen onze organisatie is dit een van de grootste uitdagingen. Hoewel er ruim voldoende capabele IT werkers zijn zijn goede IT werkers die de stap naar geloofszending willen maken spaarzaam. Ik denk dat er twee redenen voor zijn. Ten eerste wordt IT werk niet meteen als zendingswerk beschouwd en ten tweede is de afweging van een goed salaris tegen geloofszending voor velen een brug te ver. Echter, in het licht van zelfs een oppervlakkige studie van Paulus' benadering en praktijk, is elke ondersteunende taak in het bereiken van de onbereikten, niet alleen noodzakelijk maar ook waardevol!

Nu zijn er best wel gelovigen die lijden aan wat ik valse nostalgie noem; de romantische zucht naar het verleden toen alles heerlijk langzaam ging en je nog de tijd kon nemen om brieven te beantwoorden, er alleen met contact geld werd gewerkt en een telefoontje plegen een kostbare onderneming was. Die tijden zullen echter niet terugkeren en we moeten ook als zendingsorganisatie met onze tijd mee. En we doen dit met elkaar. Een IT werker zal dan niet zozeer op de voorgrond werken, zonder zijn expertise en inspanningen zullen we a) geen nieuwe werkers meer aan kunnen trekken omdat de nieuwe communicatie een gegeven is en b) ons werk niet veel langer kunnen voortzetten.

Morgen: Drie Bijbelse modellen voor teamwork.

10 opmerkingen:

 1. Het salarisgat is voor een IT minder dan voor rollen als een manager, teamleider, beleidsbepaler etc. en die kunnen jullie ook vinden, nietwaar?
  Het verband tussen zending en zending lijkt me de echte oorzaak.
  Het moet dus duidelijk zijn dat OM een 'IT' organisatie is, wil worden, en wil blijven. Daaraan vooraf gaat een duidelijke visie op IT en een draagvlak vanuit het management. Zaken als standaardisatie en flexibele oplossingen moeten helder in de strategie staan. Vervolgens dienen er capabele mensen op snijvlak van Business/Process/Organisatie en IT aan de slag te gaanen een Business Architectuur en Informatie Architectuur uitstippelen. De technische architecuur is dan de volgende stap, waarna de hands-on IT-ers dit gaan verwezenlijken.
  Deze lui zullen eerder geneigd zijn te komen werken voo OM (of een ander bedrijf) als een duidelijke (uitgewerkte) visie bestaat zoiets als net beschreven.
  Is er een (globale) visie op IT binnen OM en zijn er mensen op het snijvlak werkzaam?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. verband zending en IT moet dit zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als iemand geïnteresseerd is om de visie van OM betreffende IT te ontvangen, laat het me dan even weten. Het door Anoniem genoemde is allemaal reeds aanwezig.
  Goed punt trouwens over dat salarisgat. Het is waar; organisatie impliceert leiders en managers en niet iedereen kan het denksprongetje zending-IT maken. Dank.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Jan,

  Ik zou de IT visie wel willen ontvangen.

  Matthijs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb meteen naar ons hoofd IT (in Engeland) geschreven en hoop spoedig van hem te horen. Ik stuur het vervolgens naar je toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jan,

  ik ben ook wel geïnteresseerd in die visie.

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Jan,

  ook ik ben geïnteresseerd in die visie. E-mailadres laat ik achter in de invoerschermen hieronder ;-)
  Lars

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben in dialoog met onze international IT director. Hij stuurt met enkele documenten die ik jullie zal sturen. Om je een indruk te geven van de 'nood", de url brengt je naar een pdf file met daarin een overzicht van de huidige vacatures op onze internationale kantoor in Carlisle. Zie er heftig uit. Onze IT director vraagt me hoe we dit soort zaken beter naar de vele potentiële kandidaten kunnen communiceren. Als je ideeën hebt....
  http://www.lifedirection.org/images/stories//it jobs carlisle, uk.pdf

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik weet niet wat de visie is van OM, maar ik zie overal: standplaats daar en daar bij de vacatures.

  Misschien is het een idee om een aantal it-ers die het wel graag willen maar qua verplaatsing niet kunnen toch op afstand mee te laten werken. de techniek staat voor niets: video conferencies, toestemming om derden op je computer te laten rondneuzen enz enz. scheelt tijd en geld!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hi Jan,

  Nog nieuws aangaande het IT-visie document?

  Groet,

  Matthijs

  BeantwoordenVerwijderen