4 november 2009

Asterix en het koninkrijk (2). De Zieners

In Asterix en de ziener verschijnt een louche figuur ten tonele die zichzelf een ziener noemt en het vermogen heeft om tweedracht te zaaien. Na het drinken van een kopje geitenmelk deelt hij mede dat er een vrijdenker in hun midden is. Het onmiddellijke resultaat is dat iedereen zich gaat bezighouden met wie de vrijdenker in hun midden is. Omdat de Galliƫrs toch wel respect hebben voor hogere machten kent men aan elk woord van de ziener een bijzonder gewicht toe. Binnen drie bladzijden breekt er een gevecht uit onder de dorpelingen.
In de kerk van alle eeuwen zien we dat mechanisme ook. Waar de Bijbel gelijkheid van de leden centraal stelt, zijn wij toch geneigd om het ene lid meer eer toe te kennen dan het andere. De woorden van een spreker die ook nog eens vijf boeken heeft geschreven en een aantal titels achter en voor zijn naam heeft staan, wegen zwaarder dan de woorden van een simpele ziel die eenvoudigweg Jezus wil volgen. Iemand die een miljoen boeken verkoop moet toch wel iets te zeggen hebben. Het is echter meer de kracht en de macht van de cijfers en niet noodzakelijkerwijs van de Geest.
In mijn eigen leven zijn passeerden heel wat profeten de revue. In de meeste gevallen had het tweespalt en verwarring tot gevolg. Let wel: ik ben helemaal voor de gaven van de geest en geloof in de bovennatuurlijke openbaring van Gods wil en woord. Wat mij noopt tot voorzichtigheid en licht cynisme is de tweedracht, verdeeldheid en leugen die in de naam van God wordt gezaaid. Of, een valse geruststelling, zoals hieronder te zien is:


Voorzichtigheid is geboden. We kunnen er zomaar naast zitten en de aandacht afleiden van wat werkelijk belangrijk is en het zicht op de werkelijkheid verliezen. Interne verdeeldheid weerhoudt Gods kerk van actie naar buiten toe. In zekere zin zijn we allemaal zieners; we zien allemaal wel wat of, zoals mijn collega Jan Bouwman het zou zeggen, 'iedereen wil overal zijn plasje neerleggen.' Ondertussen assimileert de vijand nog meer volken en de kracht van de ketel ligt vaak ongebruikt op de plank!

6 opmerkingen:

 1. Hallo ... Jan,
  dat is toch lekker simpel, om te zeggen dat de profeten het weer 's fout gedaan hebben ? --- uiteraard, zitten daar kletsmajoors onder, maar die hadden wel : de zegen van de leiders waarvoor ze bogen --- immers, zolang als ze spraken wat die leiders verdroegen, mochten ze meedoen --- zodra ze echter vanwege hun eigen woorden struikelden, dan kregen daarvoor : niet de leiders de schuld, maar genoemde profeteerders --- doch tevens verzwijgt men dan (ook jij), dat er evenzo heuse profeten des Heeren waren, echter daar wilde niemand (dus ook jij niet) naar luisteren ...!!

  |
  ~ shalom! :: Hero de Jong, uit : Naarden,
  Dutch Prophecy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik dacht dat ik het toch voorzichtig genoeg gebracht had. Maar goed, ook hier geldt dat mensen lezen wat ze willen lezen en zien wat ze willen zien.
  Het probleem is niet zozeer de profeten die onder de zegen van hun leiders spreken, het zijn de leiders zelf die de naam van de Heer ijdel gebruiken! Het pretentieuze, het dwingende, het voorwaardelijke; het gebeurt. Iedere dag. Ja, de Heer spreekt ook vandaag maar het zijn de vele kletsmajoors die de ether vervuilen. Waar verzwijg ik dat er heuse profeten zijn? Volgens mij schrijf ik in ditzelfde stukje: "Let wel: ik ben helemaal voor de gaven van de geest en geloof in de bovennatuurlijke openbaring van Gods wil en woord."

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O ja, Hero, we spreken elkaar na 21 dec 2012 nog wel. Dan zul je, of binnenlopen en zal ik publiekelijk m'n schuld en ongelijk bekennen of het betekent het einde van je bediening.
  Zie: http://home.hccnet.nl/h.de.jong/nasleep.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo ... Jan,
  mijn *bediening*, daar gaat uitsluitend Jezus over, want Hij is degene die de taken uitdeelt, en dus nobody else !! -- maar, waar moet ik "binnenlopen" ? -- immers, het is dan vrij zeker al AFgelopen met al die leuke high`tech speeltjes zoals dit hier ? -- we gaan als terug naar oude tijden, zodra de high`tech, het (onder zware oorlogs omstandigheden) begeeft !!

  ~ shalom! :: Hero

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat een knuppel joh, onze 'ziener' Hero. Hij snap er werkelijk niks van.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, waarschijnlijk dus het is

  BeantwoordenVerwijderen