30 november 2009

Armenverzorger

Af en toe maak ik de kruiswoordpuzzel in de krant. Om 05.52 hoorde ik de brievenbus klepperen. De Volkskrant werd bezorgd. De maandageditie is vaak een dunnetje waarvan de helft meteen de oud-papierbak in kan omdat het verslagen sportevenementen bevat. Wat mij betreft is dat zonde van het papier.
1 verticaal vroeg om een ander woord voor "armenverzorger". Die lag niet echt voor de hand maar de extra letters die juist horizontaal ingevulde synoniemen opleverden, gaf de oplossing. Men was op zoek naar een "diaken". Meteen flitsten de portretten van de mij bekende diakenen vanuit mijn databank tevoorschijn. Chris, Rachel, Leontien, Andreas, Cors... Ik associeer deze lieve mensen nu niet meteen met armenverzorgers. Maar wel met "goed aangeschreven staan en vol van de Geest en van wijsheid" (Handelingen 6:1-7).
Het verbaast me hoe gezonde, bijbelse modellen en principes in de loop van de geschiedenis verworden tot karikaturen. De eerste diakenen waren geen armenverzorgers maar werkten in de logistiek. Hun taak was om slimme distributie-oplossingen te ontwikkelen op basis van gelijkwaardigheid. Een soort van bagageafhandeling zoals dat op Schiphol gebruikt wordt, maar dan sneller, beter en menselijker.
Ik ben dankbaar voor diakenen en oudsten die de kerk dienen. Ze maken dat ik me rijk voel. En ik ben niet eens arm!

4 opmerkingen:

 1. ...waarvan de helft meteen de oud-papierbak in kan omdat het verslagen sportevenementen bevat. Wat mij betreft is dat zonde van het papier...

  Jan!!!!! Dat is het beste deel van de krant!

  :-)

  Groeten, Lian

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zou me verbaasd hebben als er niet in ieder geval een bloglezer over dat zinnetje zou vallen. je stelt me niet teleur, Li.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Terzijde dat zoals Lian het al verwoorde dat dat het beste deel van de krant is, is onze betekenis van diaken misschien een beetje een karikatuur geworden? Ja, diakenen zijn meer dan armenverzorgers. Maar in evangelicaal christendom zouden onze diakenen niet wat meer mogen doen voor de armen? Niet dat de diakenen die taak hebben laten liggen, maar omdat de evangelische christenen dat hebben verwaarloosd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen