19 oktober 2009

Plannen of "we zullen wel zien?"


Als ik in Maart 2011 bij "Z" wil uitkomen, wat moet ik dan vandaag doen om daar daadwerkelijk uit te komen? Zo ben ik al enkele weken bezig om een plan uit te schrijven en de stappen die nodig zijn om vanaf "A" via "B", "C", enzovoorts, vast te stellen. Volgens mij is dat een betere methode dan "we zullen wel zien", of "we doen ons best; halen we het niet, dan halen we het niet, jammer dan."
Deze week "C": twee dagen naar Engeland om met teamleden, de internationaal directeur, personeelschef en communicatiechef te praten.
Ondertussen, in 1 Koningen 1-14, is Salomo dood en begraven, de veertig jaar vrede onder zijn leiding is afgelopen en de hereniging van Israël en Juda houdt niet langer stand. Salomo, ondanks z'n wijsheid en tegen beter weten in, viel te makkelijk voor de vrouwtjes. Een was niet genoeg, een kleine duizend beter. Het betekende wel z'n val en luidde een algehele afval in. Juda en Israël besluiten om, onder leiding van hun koningen, toch maar weer zelf een goedje in elkaar te knutselen. Dom! Stom! Hoe kan een vergulde koe, of een tot altaar uitgeroepen steen leven bevatten, laat staan leven geven? Hoe dom kan een mens zijn. Bomen, geld, dolfijnen, tradities, seks, macht, positie, religie; in zichzelf hebben ze ons helemaal niets te bidden. En toch verklaren we ze massaal tot onze goden en lopen als kippen zonder kop achter ze aan.

1 opmerking: