17 oktober 2009

Barbaars, of wat

Klik hier voor onze nieuwsbrief, vers van de pers.

Salomo is aan de beurt. Vader geeft hem nog wat specifieke instructies over wie er dood moeten en wie er mogen blijven leven. Het blijft een ingewikkeld verhaal. Ik hoor mensen wel zeggen dat het echt boeven waren en dat de primitieve volkeren echt heel erg slecht waren; geen enkele respect hadden voor wie en wat dan ook en dat tegen dit licht Israƫl het enige volk was dat nog een beetje fatsoenlijk oorlog voerde. Zo'n uitleg impliceert echter wel dat we het nu beter doen. Minder heidens doen, zeg maar. We zouden nu beschaafder zijn. Nette mensen.
Feitelijk is er niets veranderd en zijn we misschien nog wel barbaarser dan de toenmalige barbaren. Alleen hoeven we zelf niemand letterlijk dood te steken. Dat hebben we anders geregeld. Er hoeft namelijk niet perse bloed te vloeien.
Met onze buikjes rond en onze lijven optimaal gehydrateerd sterven er elders vandaag opnieuw 30.000 kinderen onnodig aan infectieziektes en gebrek aan schoon water.
Is maar een voorbeeld natuurlijk en het is gelukkig ver weg en, 'we kunnen er toch niets aan doen.'
De uitbuiting van goedkope arbeid en kinderarbeid. En toch gaan we naar de speelgoedzaak en kopen daar die fantastische aanbieding.
Boeren die zich drie keer in de rondte werken voor bijna niets omdat de grote jongens de dikke winsten pakken. Als een boer het niet meer aankan en zichzelf het leven beneemt, wordt de grootgrondbezitter gevraagd om als commisaris in nog eenclubje plaats wil nemen om wat extra cash te toucheren. Een schaduwschrijver schrijft in inmiddels zijn boek over 'succes'.
Nee, ons respect voor het leven is niet veel verbeterd. Integendeel. Aan de koningen en stadsvorsten van de moderne tijd kleeft al net zoveel bloed. En we juichen ze direct en indirect toe.
Koop eens Fair Trade en ga een kind sponsoren. Vele kleintje maken een hele grote.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten