26 januari 2009

India, dag 16. Nog even doorzetten

De laatste lesweek is begonnen. Nog even doorzetten dus. Gaat wel lukken. Nog vijf nachtjes hier, een in het vliegtuig en dan volgt de hereniging met de love of my life! Hoe langer ik hier ben en met Indiers praat, hoe meer de cultuur van het land me fascineert. Er is veel gemopper op de eigen cultuur en de drang om het Westen na te bootsen is onstopbaar. Gisteren hield ik het niet te lang uit in de dienst. Een grote paradox. India, met haar rijke cultuur, valt voor de Hillsong, Don Moen en andere worshipgrootheden. De entourage, de opbouw van de dienst, als je je ogen dicht doet waan je je in een gemiddelde westerse hippe kerkdienst.
Tweehonder meter verder op dezelfde campus, begint de Telegu dienst. Daar komende de wat 'armere' mensen bij elkaar die geen Engels spreken. Alles is anders. Kleurrijke ssaries, het zitten op de grond en muziek die diepe emoties verwoorden. Men slaagt erin om de eigen cultuur te verweven met de bevrijdende waarheid van het Evangelie. Een genot om naar te luisteren en te observeren. Beide kerken zijn een zogenaamnde "Good Shepherd Community Church", twee van de tweeduizend kerken die door OM zijn gepland. Elke week komen er nieuwe kerken bij. Vaak klein, maar de opwekking onder de Dalits gaat door en de projectie is dat er over zes jaar duizende kerken bij zullen komen met een potentieel voor wel 50.000.
God is niet dood. Hij leeft, en het werk van zijn Geest is niet te stoppen.

3 opmerkingen:

 1. Jan ik heb zin om gauw weer achter een kop koffie door te bomen. Groetjes, Ewout

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Jan, je hele verhalen van India zijn een grote bemoediging voor mij. Je schrijven geeft mij hoop in mijn eigen situatie.

  Heel mijn leven heb ik mij trouwens een "slecht christen" gevoeld als ik tijdens een conferentie of cursus in slaap viel. Ik hou niet van monologen en klaslokalen, dat past niet bij mij. Nu heb ik tenminste nog één ziel gevonden die zowel toegeeft dat hij christen is als dat hij in slaap valt tijdens christelijke lessen. Thanks :p

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Jan, bedankt voor je inspirerende wijze levenslessen en je altijd weer boeiende visie op het leven! Makker, tot snel in de dienst in NL. Groeten Michel (van Cindy)

  BeantwoordenVerwijderen