28 maart 2021

Hoe Billie Bobslee zich brandde (BB1)

Een gevalstudie

Billie rekende alles nog een vierde keer na. Het kon niet anders of hij had een fout gemaakt in zijn best wel eenvoudige berekening. Maar ook na vier keer rekenen kwam hij uit op hetzelfde product. Tegenstrijdige gedachten flitsten door zijn hoofd en Billie merkte dat het zelfs effect had op zijn lichaam. Zijn hart klopte sneller en zijn handen voelden klammig aan. Als wat hij had berekend waar was zou dat direct gevolgen hebben voor hoe hij z'n hele leven de Bijbel had gelezen en in de toekomst zou lezen. Vertwijfeling begon in en om hem heen te kruipen. Als hij zulke gedachten en vragen in zijn leven toeliet zou zijn stevig door de kerk en door geselecteerde schrijvers geconstrueerde geloofshuis aan de fundamenten gaan schudden. Omdat hij zich geen beeld kon vormen van hoe dat geloofshuis er vervolgens uit zou gaan zien, nam Billie het besluit de zaak af te doen met het vasthouden aan de keus om de al lang geleden ingezette geloofsreis te vervolgen op de wijze die hem was geleerd: volg het hart en niet de rede.

Drie jaar later realiseerde Billie zich dat hij niet geslaagd was in het van zich afschudden van het conflict tussen zijn enerzijds door kerk en kring aangemoedigde eenvoudige geloof en anderzijds zijn verlangen naar begrijpen en onderzoeken. Integendeel: vergeleken met drie jaar eerder was het kabbelende beekje van vragen uitgegroeid tot een storm in zijn hoofd en hart. Waar kan ik terecht met mijn vragen en observaties zonder meteen afgefakkeld of verketterd te worden? De dominee? Dat was niet vanzelfsprekend. Die verkondigde regelmatig vanaf het podium dat wij, christenen, geloven dat de Bijbel letterlijk waar is, een dag één dag is en niet korter of langer, de aarde niet ouder kan zijn dan zo'n 7000 jaar en dat je alleen kans maakt op een plaatsje in de hemel als je gedoopt bent.

Dan maar de kring proberen. Dat kwam eigenlijk wel mooi uit want de kring was net begonnen in het boek Exodus waar de tot de verbeelding sprekende uittocht uit Egypte zo mooi verhaald wordt.

Op de kringavond was het niet helemaal gegaan zoals hij gehoopt had, maar helaas wel verwacht.

Het gaat dus om 600.000 mannen van boven de twintig, vrouwen en kinderen niet meegerekend, plus een grote groep mensen van allerlei herkomst en zeer veel vee?

De kringleden lazen het nog eens na en knikten bevestigend: Ja, dat staat er.

En die gingen in één nacht door de Schelfzee waarbij God op wonderlijke wijze in een droog pad had voorzien? Na een korte schriftcontrole volgen opnieuw bevestigende knikjes: Go, Billie, go!

Mogen we ervan uitgaan dat de meeste van die mannen getrouwd waren en 1 of 2 kinderen hadden? Daar werd even over nagedacht omdat het wat suggestief was en er niet letterlijk stond maar daarvan vond men dat het een aannemelijk, zij het wat conservatieve berekening was.

Dat zijn dan, pak hem beet, zo'n twee miljoen mensen plus een heleboel vee. Als we er nu van uitgaan dat ze vier breed en op Corona-afstand liepen, hoe lang zal de rij mensen dan ongeveer geweest zijn?

Eén kringlid, een IT’er die ook nog kon hoofdrekenen, kwam binnen vijf seconden met het antwoord: 750 kilometer, vee niet meegerekend en voegde daaraan toe dat het in het echie een veel langere sliert geweest moet zijn vanwege het vee enzo.

En die hele groep trok in één nacht door de zee?

De discussie, suggesties en alternatieve manieren waarop je hier naar kon kijken werd na twintig minuten door de kringleider afgerond en deels opgelost door te stellen dat we een God van wonderen dienen die in Zijn wijsheid en macht het mogelijk maakte om de gehele operatie in één nacht uit te voeren. Op pastorale en enigszins vaderlijke toon had hij er aan toegevoegd dat als we dit soort zaken ter discussie stellen, we ons op glad ijs zouden begeven en de Bijbel aan gezag zou inboeten. En dat wilde toch niemand, zo had hij het veronderstelde groepsgevoel retorisch samengevat.

In het rondje "bidden voor elkaar" baden drie kringleden met passie en empathie voor Billie met de vraag of God hem toch alsjeblieft vast wilde houden en het kindsgeloof in hem wilde bevestigen.

Twee jaar later verliet Billie de kerk.

Wordt vervolgd....

Exodus 12-14

 


4 opmerkingen:

 1. Beste Jan,

  De afgelopen 2 blogs hebben bij mij vraagtekens opgeroepen. ik heb er over gebeden, en over nagedacht.

  Als je vragen stelt bij de schepping in 7 dagen, als je vragen stelt bij de doortocht van de schelfzee (dat mag allemaal). Dan moet je ook consequent zijn en vragen stellen bij de val van de muren van jericho, de kracht van simson om pilaren omver te werpen en de poorten te verheffen (in de grondtekst staat: de deuren van de stadspoort met beide posten erbij) de geboorte van Jezus uit een maagd, wat absoluut niet logisch beredeneerbaar is en de opstanding na 3 dagen uit de dood. ook niet logisch beredeneerbaar.

  Jan, jij jouw keuzes, ik de mijne. Mijn steun heb je verloren. Ik wens je in je verdere leven Gods genade en zegen toe.

  Maarten.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maarten, ik beschrijf het proces en obstakels die volgelingen van Christus daadwerkelijk doormaken en tegenkomen. Dat je mij er vervolgens persoonlijk op afrekent is voor mij werkelijk onbegrijpelijk. De uittocht is slechts een voorbeeld maar de door jou aangehaalde voorbeelden zijn net zo reëel. Het gaat niet om de vraag of deze heeft plaatsgevonden maar de wijze waarop. Twee blogs zijn voldoende voor jou om je van mij te distantiëren? Ik dacht zeker in jou iemand te kennen die op een gezonde manier zowel de rede als het hart inzet bij het bestuderen van de Bijbel.

   Verwijderen
 2. Met alle respect. Ik weet niet welke kring dit moet zijn en welke kerk dit is maar is dit een afspiegeling van een kring. Ongetwijfeld zullen die er zijn maar daar tegenover staan veel andere. Trouwens hoe breed was eigenlijk het pad dat de Israëlieten konden gebruiken om door de zee te trekken? :-)
  René Bosman

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Rene, ik heb geen idee hoe breed het pad door de zee was en dat is secundair. Net zoals de vraag hoe je twee miljoen mensen daar in één nacht doorheen loodst. Primair is dat er sprake is geweest van een uittocht; een essentieel aspect van het grote verhaal. Wat mij raakt is dat volgelingen van Christus die vragen hebben over de secundaire zaken tegen een muur van onwil aanlopen om deze een plaats te geven. Dat is waar ik in deze blog, en die van vorige week, een lans voor breek. Zelfs het beschrijven van dit proces veroorzaakt al reuring en doet zelfs een van de mensen die ik als vriend beschouw en ons al jaar en dag support besluiten om zich van mij te distantiëren. Om reuring te voorkomen zou ik misschien beter m'n blog kunnen houden....

   Verwijderen