21 juli 2011

Leven in het luchtledige

In een luchtledige ruimte heeft vliegen geen betekenis. Alles en iedereen bevindt zich in een permanente zwevende toestand en niemand roept "kijk mij eens, ik kan vliegen." Vliegen vereist ook nog eens voortstuwing. Zonder voortstuwing blijft het bij een passief zweven.
In een luchtledige ruimte is er vooral behoefte aan verankering of, bevestiging. Zweven lijkt wel leuk maar het creëert, vooral op termijn, veel problemen.
Nu wordt er van alle kanten tegen Gods wetten aangeschopt en mensen ergeren zich aan woorden zoals zonde, hel, slechtheid en noem maar op.
Zonde wordt goedkoop gemaakt door rare vergelijkingen te gebruiken die de plank behoorlijk misslaan: "zonde is als je slagroom klopt en je bent vergeten de suiker erbij te doen."
Slechtheid is een te heftig woord en daarvoor is het eufemistische "iedereen is anders of, uniek" in de plaats gekomen waarbij we "onze diversiteit vieren."
De hel wordt nauwelijks meer genoemd of verwezen naar een middeleeuws concept, door de kerk bedacht om de mens tot godvrezendheid te bewegen.
Het tot een fabel reduceren van de Bijbel leidt tot een vorm van luchtledigheid waarbinnen ieder zijn eigen moraliteit construeert. Door het ontbreken van heldere kaders (zoals zwaartekracht) is zo'n constructie altijd willekeurig en uitermate subjectief.
Waaraan veranker ik mijn leven? "Geloof alleen" kan gemakkelijk een vorm van luchtledigheid worden als een kader waarbinnen dat "geloof alleen" betekenis krijgt ontbreekt(behoud). Het wordt een snelle dooddoener die alle oppositie de mond snoert en een gezonde dialoog onmogelijk maakt.
Eenzelfde fout wordt gemakkelijk door de tegenstanders van "het geloof" gemaakt, die in hun hart de Bijbel door de papierversnipperaar hebben gehaald. Tegelijk blijkt uit hun levens dat ze tal van Bijbelse principes in hun leven waarmaken: consciëntieus, integer, getuigend van een sterke moraliteit; zaken die niet zomaar aan komen zweven maar binnen kaders zijn aangeleerd of meegegeven.

Wetten, we kunnen niet zonder.
Zoals vliegen de zwaartekracht bevestigt, bevestigt het geloof de betekenis van de wet. Zonder wet is geloof de passieve vorm van vliegen: zweven.
Romeinen 3:27-31

Geen opmerkingen:

Een reactie posten