6 maart 2009

Mentoring

Volgende week faciliteer ik samen met twee collega's weer een mentoring clinic. Dit keer in Carlisle, waar het internationale kantoor van OM is gevestigd. Het wordt een experiment omdat we de kantoor als basis gebruiken. Dat zal voor sommige deelnemers een uitdaging zijn. Zullen ze elke vrije minuut gebruiken om te kijken of er nog mail is, of om andere belangrijke dingen te doen.
In zijn boek Mentoring Leaders noemt Carson Pue als een van de gevaren waar een leider zich bewust van moet zijn die van "overvloed" (Surrounding with Abundance). We hebben toegang tot zo ontzettend veel bronnen, middelen en kansen dat het een hindernis kan worden voor echte geestelijke ontwikkeling. Boeken en onderzoek kunnen zo'n beslag leggen op iemands tijd dat er geen tijd en ruimte over is voor het binnenwerk.
Een van de grootste mogelijke gevaren die we aan deze lijst kunnen toevoegen, is technologie.

"Today, even with limited resources, any leader can generate a dazzling video, record a radio show, transcribe the spoken word into a book, and blast the waking Internet with email".
Hij vervolgt, "There is nothing inherently wrong with technology, unless it begins to outpace our heartbeat for ministry".
Informatie kan de plaats innemen van communicatie. Informatie kan ik vinden en doorgeven. Communicatie is het resultaat van informatie die eerst door een (lang)intern proces van innemen, kauwen, herkauwen, transformatie en vervolgens duplicatie is gegaan.
Technologie, hoe wonderlijk ook, kan dit proces in no time reduceren tot een digitaal, tweedimensionaal beeld, dat losstaan van de persoon.
Met andere woorden: wees bij voorbaat achterdochtig naar mensen die menen iets te hebben te zeggen. Let op hun leven. Als je daar integriteit vindt, zit je goed.

2 opmerkingen:

 1. Gelukkig signaleren we al deze dingen. In de Visie schreef iemand dat de muziek of het podium de hoofdmoot dreigt te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi gezegd van die man!

  Ik heb net een boek over mentoring uit "Iedereen een Mentor" van Paul Stanley en Robert Clinton.

  Ben er heel veel mee bezig de laatste jaren en ik zie er wel een toekomst in voor mezelf.

  Bedankt voor de titel trouwens, dit herinnert mij eraan dat ik nog steeds een afspraak met jou moet maken... :-( geen tijd om aan mezelf te werken ... Maar het komt nog wel.

  Wanneer is trouwens de volgende Mentoring Clinic?

  Henri

  BeantwoordenVerwijderen