6 februari 2009

De moderne profeet

Kees reageerde gisteren op de vraag in mijn blog waar de nieuwe profeten blijven. Tja, hij heeft een goed punt. De profeten in het OT en het NT spraken inderdaad over de toekomst. Mijn ervaringen tot nu toe met de moderne profeten zijn teleurstellend. Ook over mijn leven zijn in de afgelopen 31 jaar al heel wat profetien uitgesproken (allen m.b.t de toekomst). De meeste bleken valse profetien en de niet zo valse profetien hadden zo'n algemeen karakter dat iedereen met enige kennis van Gods woord ze had kunnen bedenken. Weer andere, en dat zijn de meeste profetien waarover we lezen en horen, hebben een strikt voorwaardelijk karakter. Met andere woorden, als wij of ik dit, dan zal God dat.
Een recente profetie die gerelateerd was aan het optreden van T.J. Osborne op het Mailieveld in 1958, waarin beloofd werd dat God zijn zegen opnieuw over Nederland zou uitstorten als minstens (dacht ik) zo´n 100.000 mensen naar het Malieveld zouden komen. De allerhoogste kon en kan helaas niet door de allerhoogste worden gehonoreerd omdat er te weinig mensen op afkwamen.

Dat Nederland opwekking nodig heeft, is zonneklaar. De profetien aangaande een dergelijke opwekking doen echter wel de vullingen in mijn kiezen rammelen. Als God dan zulke grote dingen wil doen, waarom beperken de meeste oplevingen, genezingen en manifestaties zich dan vooral tot de gelovigen. Veel van deze 'feesten' zijn in-house parties die volkomen voorbijgaan aan onze buren (in de breedste zin van het woord). Ik kan me helemaal vinden in de kritische noot die Matthijs Vlaardingerbroek plaatst. hierbij plaatst.

Dus, Kees, ik weet het niet. Ik verlang naar meer van God in mijn eigen leven, in de levens van hen die mij lief en dierbaar zijn en in mijn omgeving. Moge de ware profeten opstaan die door God gebruikt worden om een waarachtige verandering in Nederland in gang te zetten.

3 opmerkingen:

 1. "Moge de ware profeten opstaan die door God gebruikt worden om een waarachtige verandering in Nederland in gang te zetten." Amen! (soms zeg ik dat). Misschien begrijpt ook iemand vanuit OT, waarom die profeten er nu niet zijn? Sommige OT dingen zijn opgeschreven om NT christenen iets te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een goede column van Kees. Brengt de hoop voor een verandering in Nederland in een realistischer perspectief. Het is wel jammer dat Kees vergeet dat we een grotere openbaring van God nodig hebben. Hij zegt dat we al een heel aantal dingen doen die geproduceerd worden door een opwekking. Maar dat gaat niet een-twee-drie uit onszelf. Discipline is belangrijk, maar discipline zonder enthousiasme is gevaarlijk.

  Jan, ik ben dankbaar voor je columns!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Even ter verbetering van een bovenstaande zin. Ik bedoelde dat Kees zei dat we al een heel aantal dingen kunnen doen die we verwachtten geproduceerd te worden door een opwekking.

  BeantwoordenVerwijderen