15 augustus 2008

Muziek met een positief drijfvermogen

Sommige bloglezers weten inmiddels dat ik niet kritiekloos meedrijf met de "worship golf". Toch ben ik een notoire liefhebber van muziek. Met name muziek die niet als vanzelfsprekend meedrijft op de golven van populaire dingetjes die werken.
Gisteren schreef ik over de beweging van voornamelijk ondergrondse pogingen om de aloude waarheden die we in de Bijbel vinden opnieuw te verkennen.

Een parallelle analogie vinden we in de muziek van Sufjan Stevens. Ik vermoed dat de meeste bloglezers nog nooit van hem hebben gehoord. Sufjan is een volgeling van Jezus die briljante muziek maakt en daarbij uiterste gevoelige, persoonlijke en poƫtische teksten schrijft. Ik zou het zelf "voorzichtige muziek" willen noemen. Muziek waarbij je kunt onthaasten.
Wat hij doet is het opnieuw definieren en uitdrukking geven aan klanken, gebruik van instrumenten.

I'd swim across lake Michigan
I'd sell my shoes
I'd give my body to be back again
In the rest of the room

To be alone with you
To be alone with you
To be alone with you
To be alone with you

You gave your body to the lonely
They took your clothes
You gave up a wife and a family
You gave your goals

To be alone with me
To be alone with me
To be alone with me
You went up on a tree

To be alone with me you went up on the tree

I'll never know the man who loved me

Prachtig toch?
Wat de "emerging church" en de muziek van Stevens gemeen hebben is dat hetgeen protest of ongenuanceerde kritiek is op bestaande en traditionele vormen en overtuigingen maar een gepassioneerd zoeken naar en uitdrukking geven aan de vragen die in het hart leven.

Stukje luisteren?

En op deze deze site kun je nog veel meer beluisteren en zelfs downloaden. Ben benieuwd wat je ervan vindt.

3 opmerkingen:

 1. Hey Jan,

  Ik heb niet het aangeprezen plaatje gedraaid, maar een andere van dezelfde Sufjan, iets over Egypte. Het was instrumentaal. Schitterend! Het heeft wel wat weg van Kitaro.

  Groetjes, Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Jan,

  Ik kende Sufjan wel, niet helemaal mijn stijl, maar wist je dat hij van plan is om over elke Amerikaanse staat een album te maken? Ik geloof dat hij er nu 2 of 3 af heeft... Dus jij zit voorlopig gebeiteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Jan,

  Inderdaag briljant die Sufjan. Waarom spreken die teksten toch recht tot je hart terwijl veel andere teksten in de gospelmuziek zo vlak lijken.

  Gr Martin

  BeantwoordenVerwijderen