5 augustus 2008

Die oude mens

Voor Feijenoord was er nog de preek waar ik op heb lopen zwoegen. Als je benieuwd bent klik dan hier om de preek te beluisteren of te lezen (lezen geeft meer achtergrondinformatie en alle gebruikte of naar verwezen Bijbelteksten.
Verder is er niet zo veel spannends te melden. Wel dat ik in mijn vakantie toch een oudstenvergadering bezoek.
Volgend jaar toch maar weggaan.
Thuis vakantie houden en tussendoor vergaderen en preken....
Sommigen zullen het toewijding noemen. Anderen zullen menen dat er een steekje los zit.
Zelf houd ik het op een onhandige planning.
Ook is onlangs aangekondigd dat we binnenkort (in januari) een vrouwelijke spreker hebben in de dienst op zondagochtend. Dat beleid en die overtuiging is al 12 jaar geleden vastgesteld door een vorige ploeg leidinggevenden en gemeenteleden. We gaan dat nu daadwerkelijk faciliteren.

Ik verwacht dat er wel reacties op zullen komen. Negatief en Positief. Je moet wel van zeer goede theologische huize komen en over bovengemiddelde inlegkunde en retoriek beschikken om een Bijbels harde zaak neer te zetten tegen een vrouwelijke spreker. Traditie en niet de Bijbel zelf speelt hierin voor velen een belangrijker rol.
Weet je dat er in de NT tijd zelfs een vrouwelijke apostel is geweest. Die arme vrouw (Julia) is in de vertaling omgebouwd naar een man (Junia). Ook Luther heeft haar weggepoetst en er een man voor in de plaats gezet. Vanuit de traditie was het onmogelijk dat Julia een vrouw was geweest, dus maken we er Junia van (niet eens een gebruikelijke naam in die tijd).
En dat allemaal om vrijwel een vers waar Paulus zegt dat de vrouw moet zwijgen. En ja, als je niet kijkt naar de culturele en sociale context, moet de vrouw inderdaad haar mond houden.
Als het om dit soort zaken gaat kunnen mensen enorm rechtlijnig en koppig zijn. Gaat het om zaken die het hart en gedrag raken, zijn we vaak een stuk milder (vooral voor onszelf).

3 opmerkingen:

 1. Ik laat me deze keer niet verleiden tot een reactie, ik zwijg...
  groetjes, Reinie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 1e x nadat er 12 jr geleden al besloten was dat het kon? valt me vies tegen van de gemeente. tjonge!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Laat de nieuwe Corrie ten Boom maar opstaan....

  BeantwoordenVerwijderen