24 maart 2012

Zegen On/Off

In het verlengde van de blog over de turbotaal in de kerk pikken mijn voelsprieten uitdrukkingen en begrippen op die je doen afvragen of de uitdrukker eigenlijk wel door heeft wat hij of zij zegt en dan met name het wereldbeeld en godsbeeld dat achter die begrippen, woorden en uitdrukkingen schuilgaat.

Zo las ik van de week ergens iemand de uitdrukking "uit de zegen stappen." Deze vier woorden werden gebruikt in de context van het overschrijden van de maximum snelheid. Als je 130 rijdt waar je maar 120 mag, zou je "uit de zegen stappen."
Ik zeg of schrijf verder niets maar vraag je om met me mee te denken over deze gedachte? 
Welke vragen roept het op?
Wat voor gevolgen heeft het als je het idee consequent toepast op alle terreinen van het leven?

3 opmerkingen:

  1. Absurd. Wat is 'de zegen'? Zijn ongelovigen in 'de zegen' gestapt als ze netjes rijden? Het lijkt wel een hokje waar je instapt en wat je dus zelf in de hand hebt en voor de ongelovige idem dito. Maw God heeft er weinig mee van doen. Weet zeker dat dit niet strekking was die de spreker bedoelde. Absurd dus.

    Matthijs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hmmmm, ongehoorzaamheid aan God in het oude testament is jezelf onder een vloek zetten. dus uit de zegen. zou het misschien ook te maken hebben met het "in Jezus" zijn en daarmee ook "uit" Jezus kunnen zijn? wie in mij blijft draagt veel vrucht, maar wat als je niet in Jezus blijft?

    Maarten

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige vraag en ik mijmer er al enkele dagen over en probeer het ondertussen 'praktisch' toe te passen. Wat zou ons dagelijks leven er geheel anders uitzien als we ons steeds afvragen bij min of meer 'legale', maar toch wel ruimte-innemende keuzes/beslissingen(zoals 130 km waar dat niet mag) of we nog 'in de zegen' zijn. "Zegen" vind ik als niet-christelijke een prachtige beeldspraak: zingeving, goedheid, ruimte geven, hoop, gemeenschap, genieten zonder het genot van een ander daarmbij te beperken enzovoort.

    BeantwoordenVerwijderen